Bu hafta sizlere toplumdaki yaygınlığı %10-20’lere varan ve tıpta “Bruksizm” olarak adlandırılan uyku sırasında dişleri sıkma ve gıcırdatmadan bahsedeceğim. Her yaş grubunda görülebilen bu durum, seyrek olduğu zaman önem arz etmez. Ancak sık ve şiddetli olduğunda önemli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Öncelikle belirtmek isterim ki, diş gıcırdatması bir çok sebebe bağlı gelişebilir. Fakat çoğunlukla duygusal streslere bağlıdır. Yine bu bağlamda aşırı sinirli, hassas, titiz yapıya sahip olan bireylerde daha fazla görülmektedir. Daha az sıklıkla dişler arasındaki kapanma bozuklukları, dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar, bazı ilaçlar, ağır kafa yaralamalarıda diş gıcırdatmasına neden olabilmektedir. Kahve, kola gibi kafeinli içecekler, alkol ve sigara içilmesi diş gıcırdatma için risk faktörü olarak kabul edilir. Ayrıca anne veya babalarında diş gıcırdatma öyküsü olan çocuklarda bu alışkanlık daha fazla görülür. Yine alerjik bünyeli çocukların diğer çocuklara göre uyku sırasında daha fazla dişlerini gıcırdattıkları tespit edilmiştir.
Peki nedir diş gıcırdatmanın zararları ? Her şeyden önce dişlerin birbiri üzerinde sürtünmesi zamanla dişlerin çiğneyici yüzlerinde aşınma, çatlama ve kırılmalara yol açar. Dolgulu dişerde dolgunun düşmesine neden olabilir. Aşınma sonucu dişler soğuğa karşı hassas hale gelir. Zamanla diş etlerinde çekilme olur, ve belli bir süre sonra dişlerin yerinden oynamaya ve sallanmaya başlar. Ayrıca gıcırdatma sırasında yanak iç kısmının sürekli tahrişi sonucu burada kabartı ve kalınlaşma oluşur. Gıcırdatmaya bağlı şakak ve yüz kaslarının sürekli çalışması bu bölgede ağrı ve hassasiyete yol açar. Bu durum zaman zaman baş ağrılarına neden olur. Çene eklemine yük binmesi nedeniyle çene hareketleri sırasında ağrı ve ses çıkması olur.
Diş gıcırdatmasının tedavisinde amaç yukarda bahsettiğimiz zararların meydana gelmesini engellemektir. Bu amaçla ilk etapta diş hekiminize müracaat etmelisiniz. Ancak daha önce de belirttiğim gibi uyku sırasında diş gıcırdatmanın büyük bir bölümü günlük yaşantımızdaki sorunlar, bunalımlar, kontrol edemediğimiz duygular, acılar, öfkeler, hayal kırıklıkları gibi stres kaynaklarından köken almaktadır. Bu nedenle diş hekimlerinin önerdiği tedavilerin yanında mutlaka insanın sıkıntısını, stresini tedavi edici yaklaşımlarda gerekmektedir. Bu amaçla mutlaka hekiminizin görüşlerini almalısınız. Ayrıca alkol, kahve, kola ve sigara gibi tetikleyici içeceklerden de uzak durmalısınız. Hepinize, stresten sıkıntıdan uzak mutlu günler dilerim.
@Ozel_Hastane kullanıcısından Tweetler |
|