TÜP BEBEK TEDAVÄ°SÄ°NDE LABORATUVAR Ä°ÅžLEMLERÄ°:
Yumurtaların toplanması
Kadın DoÄŸum ekibince ameliyathane ÅŸartlarında özel iÄŸne ile toplanan yumurtalar follikül sıvısı içinde hızla Embriyoloji laboratuarına iletilir. Embriyoloji uzmanları tarafından toplanan sıvı içindeki yumurtalar mikroskop altında tespit edilerek toplanır. Toplanan yumurtalar, onlara vücut içindeki ortamı saÄŸlayacak olan inkübatör adı verilen cihazlara yerleÅŸtirilir. Yumurtalar bu aÅŸamada çevre hücre kümesiyle birlikte bulunurlar. Bu yumurtalara Embriyoloji uzmanlarınca olgunluk durumları açısından ilk deÄŸerlendirme yapılır ve dölleme iÅŸlemine kadar inkübatör içinde bekletilirler.
Hastanın eÅŸinden alınan sperm örneÄŸi analiz edildikten sonra hem yumurtaların hem de spermin durumuna göre dölleme için izlenecek yol belirlenir. Dölleme için ya IVF (klasik tüp bebek) ya da ICSI (mikroenjeksiyon) yöntemi kullanılır. Dölleme yönteminin seçimi daima hasta çiftin deÄŸerlendirilmesine göre yapılır.
Dölleme iÅŸlemi öncesinde yumurtaları çevreleyen hücreler temizlenir, böylece yumurtaların olgunluk derecesi netleÅŸtirilmiÅŸ olur. Sonraki aÅŸamada olgun yumurta hücreleri dölleme iÅŸlemine alınırken olgunlaÅŸmamış yumurtalar olgunlaÅŸabilmeleri için bir gün daha inkübatörde takip edilirler. Yaklaşık 24 saat sonra bu yumurta hücreleri olgunlaÅŸmış ise bunlara da dölleme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir. Sperm hücreleri ile dölleme iÅŸlemi yumurtaların toplandığı gün gerçekleÅŸtirilir.
Sperm alınması
Yumurtaların toplanacağı gün hastanın eÅŸi de tüp bebek merkezine gelerek sperm numunesi verir. Üç ile beÅŸ günlük bir cinsel perhiz sonrası özel sperm verme odasında hastalar masturbasyon yöntemi ile sperm numunesini verirler.
Alınan sperm örneÄŸi laboratuarda önce toplam sayı, konsantrasyon ve hareketlilik özelliÄŸine göre deÄŸerlendirilir. Bu analiz sonucunda dölleme yöntemine karar verilir ve uygun yıkama yöntemleriyle döllemeye hazır hale getirilir.
Sperm veremeyen hastalarda ya da sperm örneÄŸinde sperm hücresi bulunamadığı durumlarda Üroloji uzmanlarınca cerrahi yöntemlerle sperm elde edilir. Alınan örnekler Embriyoloji laboratuarında deÄŸerlendirilir, sperm hücresi bulunması durumunda örnek dölleme için hazırlanır.
IVF(Tüp Bebek Yöntemi) nedir?
Yumurtalar çevresindeki hücrelerden temizlenmeksizin iÅŸleme alınır. Yumurtanın içinde bulunduÄŸu kültür sıvısına yumurta başına yaklaşık 50 bin ila 100 bin sperm konulur. Sperm hücreleri arasından bir tanesi kabuÄŸu geçerek yumurtayı döller. 24 saat sonra döllenme durumu deÄŸerlendirilir.
ICSI (Mikroenjeksiyon) yöntemi nedir?
Yumurtalar çevresindeki hücrelerden temizlenir. Yumurtaların olgunluk durumları deÄŸerlendirildikten sonra olgun yumurta hücreleri iÅŸleme alınır. Sperm hücreleri arasından en iyi kalitede olanlar seçilir. Tek bir sperm hücresi özel iÄŸneye alınarak mikroskop altında yumurta içine yerleÅŸtirilir.
Fertilizasyon (döllenme) nedir?
Yumurtaların toplandığı günün ertesi sabahı dölleme iÅŸleminden 16-18 saat kadar sonra fertilizasyon yani yumurtanın döllenip döllenmediÄŸi deÄŸerlendirilir. Çift bilgilendirilir.
Embriyoların geliÅŸimi takip edilir. Ä°yi geliÅŸen bir embriyo ilk gün döllenme bulgularını göstermeli, ikinci gün 4 hücre, üçüncü gün 8 hücre olmalıdır. BeÅŸinci güne kadar takip edilen embriyolar blastosist oluÅŸturmuÅŸ olmalıdır.
Her hasta için uygun transfer günü farklıdır. Transfer genellikle yumurtaların toplanmasından sonra iki ile beÅŸinci günler arasında gerçekleÅŸtirilir. Embriyoloji uzmanları hasta çift ve embriyolarının deÄŸerlendirilmesine göre transfer gününe karar verir.
Kaç embriyo transfer edilecek?
Kanun gereÄŸi 35 yaÅŸa kadar olan hastalarda ilk iki denemede bir, sonraki uygulamalarda iki, 35 yaÅŸ ve üzeri hastalarda tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transferine izin verilmiÅŸtir.
Assisted hatching nedir?
Transfer edilen embriyonun rahim yatağına tutunmasını kolaylaÅŸtırmak için bazı hastaların embriyolarına uygulanan bu teknik, yumurtanın en dış zarının (zona pellucida) mikroskop altında mekanik, enzimatik ya da lazer yardımıyla açılmasıdır. Merkezimizde bu iÅŸlem için lazer kullanılmaktadır.
Kalan sağlıklı embriyolarıma ne olacak?
Embriyo transferi sonrası kalan saÄŸlıklı embriyolar eÅŸlerden rıza alınarak dondurulmak suretiyle saklanır. DondurulmuÅŸ embriyoların transferi, rahim içi yatağın geliÅŸimine göre planlanır. DondurulmuÅŸ embriyo transferi, hastanın tekrar hormon ilacı almadan ve yumurtaları toplanmaksızın kendi embriyolarının rahim içine yerleÅŸtirilmesi olanağını saÄŸlar.
Dondurularak saklamanın kanuni süresi 1 yıldır. Embriyoların daha uzun süre saklanabilmesi için çiftler her yıl imzalı dilekçe vererek saklama süresini uzatabilirler. Kanun uyarınca embriyolar en fazla beÅŸ yıl saklanabilir. BeÅŸ yıldan uzun saklanması Bakanlığın iznine tabidir.
@Ozel_Hastane kullanıcısından Tweetler |
|