Antalya Devlet Hastanesinin nüvesi 1918 yılında İtalyanlar tarafından atılmış olup, 1920 yılına kadar İtalyan Hastanesi adı altında hizmet vermiştir. 1920 yılında Mermerli Semtinin üst kısmında Dizdarzade Rıza Efendi'nin belediye reisliği zamanında Guraba Hastanesi adıyla ve 20 yatakla hizmetlerine devam etmiş, poliklinik hizmeti de hastanenin karşısında, tadil edilmiş bir evde verilmiştir. O zamanki şartlarda, hastanenin kadrolu bir doktoru ve hemşiresi olmadığından, sağlık hizmetleri belediye doktoru tarafından yürütülmekteydi. Bir kaç yıl sonra maddi imkansızlık yüzünden kapanmakla karşı karşıya kalan hastane, belediyenin devreye girmesi ile faaliyetlerine devam edebilmiştir.1925 yılında 1 başhekim, 3 doktor, 30 yatak kapasiteli Guraba Hastanesi, 1930 yılında Özel İdareye geçerek Memleket Hastanesi adını almıştır. Sadece dahiliye ve hariciye servisleri ile hizmet verebilen hastaneye, 1935 yılında Doğum ve Kadın Hastalıkları Servisi de eklenerek 1952 yılında yatak sayısı 90'a, 1968 yılında ise 200'e çıkarılmıştır.
1970'li yılların başında, yeni hastane projesine ağırlık verilmesi nedeniyle yenileme yapılamayan mevcut binanın, iyice yetersiz kaldığı görülerek kapsamlı bir tadilat ve yenileme hareketi başlatılmasına karar verilmiştir. Maddi imkanların, bir yardım derneği kurularak arttırılması için, Antalyalı hayırseverlerin desteği alınmıştır. Bu nedenle hastanenin onarımı ve donatımını amaç edinen Antalya Devlet Hastanesi Güçlendirme Derneği kurulmuştur. Yardımsever insanların görülmemiş bir içtenlikle sağladıkları kaynaklarla tıbbi alet ve cihaz eksikleri tamamlanmış, hastaneye ek kat yapılmış, yatak sayısı tekrar normal seviyesine getirilmiştir. Odun sobası ile ısıtılan hastaneye yardımlar sayesinde kalorifer tesisatı kurulmuştur. Ayrıca Poliklinik ve mutfağın yenilenmesi, morg yapımı, çatı onarımı ve pencerelerin değiştirilmesiyle yenilene hastane ile, 1985 sonlarına kadar Antalya ve çevresine, o günlerin koşullarıyla en iyi hizmet verilmeye çalışılmıştır.
1985-2007 yılları arası hizmet veren Antalya Devlet Hastanesi binasının 1970 yılında 400 yatak kapasiteli olacak şekilde yapımına başlanmış ve 15 yıllık inşaat süresinden sonra 1985 yılı ortalarında hizmete girmiştir. Ayrı bir binada hizmet veren 125 yataklı Doğum Evi ise, 1986 yılında kapatılarak Devlet Hastanesi bünyesine dahil edilmiş, hastanenin kadrolu yatağı da 525 'e çıkarılmıştır. Yatak kapasitesinin hizmet verilen nüfus yoğunluğuna göre yetersiz kalması nedeniyle binaya yapılan ilavelerle, 1997 yılında kadrolu yatağı 600'e çıkarılmıştır. Bölge hastanesi konumunda hizmet vermiş olan Antalya Devlet Hastanesinin 2005 yılındaki fiili yatak sayısı ise 625 idi.
Semt poliklinikleri ile de poliklinik hizmetleri yaygınlaştırılmıştır.
Sema Yazar Semt Polikliniği Ticaret Borsası Semt Polikliniği Uncalı Semt polikliniği
28.04.1995 tarihinde eski bakanlarımızdan Mehmet Yazar tarafından trafik kazasında ölen kızı Sema Yazar anısına Çevre yolu, Teomanpaşa mahallesinde inşaa edilen Sema Yazar Semt Polikliniğini,
01.03.2000 tarihinde Antalya Ticaret Borsası tarafından Lara bölgesinde inşaa edilen Antalya Ticaret Borsası Semt Polikliniğini,
04.09.2001 tarihinde Uncalı bölgesinde inşaa edilen Uncalı Semt Polikliniğini hizmete girmiştir.
23.09.2005 tarihinde Kepez bölgesinde bulunan eski Tıp Fakültesi Hastanesi tadilat çalışmaları yapılarak 250 kadrolu yatak, 262 fiili yatak sayısı ve 6 modern ameliyathanesi ile AŞIR AKSU DEVLET HASTANESİ olarak Antalya Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete girmiştir.
İlimizin hızlı büyümesi ve bölge hastanesi olmamız nedeni ile talep artmıştır. Artan talebi karşılayabilmek için; geleceğin koşullarına uygun olarak, modern tıp hizmetinin verilebileceği hasta konforunun düşünüldüğü, modern hastane mimarisinin örneklerinden biri sayılabilecek Yeni Hastane binamız, Kasım 2007 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. 01.01.2009 tarihinden itibaren EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ olarak hizmetine devam etmektedir. Aşır Aksu Eğitim ve Araştırma Hastanemiz ile birlikte toplam 904yatak kapasitesi olan hastanemiz Antalya’ya yaraşır bir sağlık hizmeti vermektedir.
- See more at: http://antalyaeah.saglik.gov.tr/tr/62/tarihce/#sthash.OLpekbx8.dpuf
@Ozel_Hastane kullanıcısından Tweetler |