Elazığ Valiliği görevine atanan Vali Murat Zorluoğlu, göreve geldiği günden buyana ilk kez canlı televizyon programına çıkarak açıklamalarda bulundu.
Kanal E ve Kanal Fırat televizyonlarında yayınlanan ”Gündem Özel” programına konuk olan Vali Zorluoğlu, Elazığ’la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Elazığ Valiliği makamında gerçekleştirilen canlı yayında Vali Zorluoğlu, yaklaşık 3 saat boyunca Elazığ’ın sorunlarını ve kendi düşüncelerini anlattı.
Elazığ’la ilgili düşüncelerini anlatan Vali Zorluoğlu, “Elazığlılar devletle kol kola omuz omuza yürüyen insanlarla çok güzel bir şehir. Bu kamu yöneticisi için hele bir vali için çok kıymetli bir şey. Ben Elazığ’a çok kolay alıştım. Elazığ’la aramızda bir gönül bağı oluştuğuna inanıyorum. Sokağa çıktığımda bunu insanların gözlerinde görüyorum” dedi.
Elazığ’ın sorunlarıyla ilgili ayrıntılı bir şekilde açıklamalarda bulunan Zorluoğlu, Çimento Fabrikası ile ilgili olarak, “Fabrikanın başka bir yerde tekrar kurulmasıyla ilgili mali analizi yapıyoruz. Kalkınma ve Sınai Bankası uzmanları şu an bir çalışma yapıyor. Çok kısa süreleri kaldı. Bu süre sonunda çalışmayı getirip bize verecekler biz de bunu masaya yatıracağız. Bu raporu inceleyip değerlendireceğiz. Burada ortaya konacak maliyetlere bakacağız. Bu maliyetlerin nasıl karşılanabileceğine bakacağız. Ben bir projeyi konuşurken bunun maliyetiyle ve finansmanıyla birlikte konuşulması gerektiğine inanıyorum. Uzmanlar fabrikanın taşınmasıyla ilgili bir durum olamaz diyor. Taşınması belli bir süreç alır ve pazar ortadan kalkar. Bu bir maliyet meselesidir. Bu maliyetin karşılanması lazım. Ortaya çıkacak durumu raporla birlikte değerlendireceğiz. Şehir olarak bir karar vereceğiz. Şu anda net bir şey yok. Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan raporu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Zorluoğlu, Yimpaş binasıyla ilgili olarak ise. “10 gün önce Ankara’daydım. Milli Emlak Genel Müdürü’ne uğradım. SGK Başkanımızla görüştüm, ortada bir sıkıntı kalmadı. En son Başbakanlığa uğrayıp ilgili ekonomi sosyal işler başkanlığıyla görüştüm. Nihayetinde sonuna geldik. Buradaki arsa karşılığı olarak Maliye Bakanlığı Konya Valisi Muammer Erol valimin de bilgisi dahilinde SGK’ya Konya’da bir arsa verdi.
Şimdi o değerler eşitledi. Çok kısa süre içerisinde bu takas gerçekleşecek. Bu arazi Maliye tarafından Milli Eğitim’e tahsis edildiği andan itibaren kazmayı vuracağız. Şu an elimizde bütçe kaynağı olan sadece lise ama benim gönlümden geçen milli eğitim binası da yapmak. Mevcut milli eğitim binası yetmiyor. Milli eğitime yeni bir bina yapıp Halk Eğitim binasını da taşımak iyi bir çözüm olacak diye düşünüyorum” dedi.
Zorluoğlu bölge müdürlüklerinin taşınmasıyla ilgili de açıklamada bulundu: “Bölge müdürlüklerinin taşınmasıyla ilgili kaynak meselesi var. Maliyet analizi yaptıktan sonra baktık ki büyük bir maliyet tutuyor. Oradaki bazı binalar da gerçekten yerinde durması gereken binalar. Hepsinin de yıkılmasının şehir için çok doğru olmayacağını değerlendik. Belediye Başkanımızla, bölge müdürlerimizle, üniversite rektörlerimizle bir araya geldik ve başka bir formül üzerinde çalışma yaptık. O da bazı binaların yerinde kalması ama şehirden uzakta olması gereken atölyeler gibi araç parkları gibi müştemilatlarınsa şehir dışına çıkartılması. Bu atölyelerin, müştemilatların yıkılması oraları vatandaşımıza halkımıza açılması. Diğer tarafların da bölge müdürlükleri tarafından ofis olarak merkez olarak durması. Bu vatandaşın bölge müdürlüklerine ulaşımı bakımından da iyi bir proje. Hem maliyeti de düşürüyor, hatta sıfır maliyet. Bölge müdürlüklerimiz buna sıcak bakıyor. Herhangi bir bedel almaksızın buraları vatandaşın kullanımına açacaklar.
Belediyemizde oralarda gerekli düzenlemeleri yapacak. Şu an üzerinde çalıştığımız ve mutabakata vardığımız proje budur.” Şehir hastanesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Zorluoğlu. “Bu şehir hastaneleri Türkiye’de çok az yerlerde yapılıyor. Bunlardan birinin Elazığ olarak seçilmesi ilimiz adına büyük bir şanstır. Buranın fiziki gelişmesi şu anda yüzde 10 civarında. Nasip olursa Mayıs 2018’de burası tamamlanacak. Bizdeki tarihi 30 Mayıs 2018’dir. Ben firmanın bunu zamanından önce bitireceğini düşünüyorum. O bölge Elazığ’ın az gelişmiş bölgelerinden biri. O bölgeye çok büyük canlılık getirecek. Günde ortama 8 bin hastaya hizmet verecek. 8 bin kişinin oraya gitmesi, beraberindeki hasta yakınları, hastane çalışanları düşünüldüğünde orta ölçekli bir ilçe büyüklüğünden bahsediyoruz. Altyapısıyla çevresiyle oraya hizmet gidecek. Özel sektörde mutlaka yatırım yapacak. Ondan öte bu hastane Elazığ’ın sağlık alanında bölgesindeki iddiasını güçlendirecek” diye konuştu.
Vali Zorluoğlu, kentsel dönüşüm ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Elazığ’da Cumhuriyet Mahallesi’nde 18 hektarlık bir alan kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Burayla alakalı bir çalışma yapıldı. Bir firma belirlendi. Firma hak sahipleriyle ilgili çalışmayı yaptı. Çalışma da bildiğim kadarıyla bakanlığa gitti.
İtirazlar filan var. Onların çözümü için uğraşılıyor. Bir çalışma başlamış Elazığ’da. Fakat Elazığ deprem bölgesi, aynı zamanda şehirleşme bakımından da çok iyi şehirleştiği söylenemez. Özellikle bazı mahallerde ciddi çarpık yapılaşma çoğunluklu. Sürsürü Mahallesi’nin böyle bir beklentisi var. Bu beklenti belediye tarafından karşılanmak istendi ve bakanlığa teklif edildi. Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı Sürsürü Mahallesi’nin de ilan edilmesiyle ilgili çalışmayı inceliyor.
Ama diğer mahallelerimizde de beklentiler var. Kentsel dönüşüm kolay bir mesele değil. Kolay bir süreç de değil. Yani kentsel dönüşümün çok iyi planlanması lazım. Belediyeyi cesaretlendirmeye çalışıyorum.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bu işleri yürüten insanlar bürokratlar bizim arkadaşlarımız dostumuz. Bilgilendirme konusunda, bakanlık müsteşarımız ekibiyle buraya geldi. Tekrar gelirler, tekrar desteği verirler. Ama esas muhatabı belediye. Belediye de bunun farkındadır. Elinden gelen çabayı da gösteriyor. Ama dediğim gibi çok çabuk ilerleyemezsiniz.” Vali Zorluoğlu, yeni valilik binasıyla ilgili ise, “Yeni bina çok güzel bir proje. Temel bölümde çalışmalar başladı. Elazığ için ciddi bir ihtiyacı karşılayacak bir otopark olacak. İhale mevzuatından kaynaklanan bir sıkıntı oldu. Malumunuz Elazığ’da inşaat sezonu değil. Martın sonuna kadar süremiz var. O zaman kadar ihaleyle ilgili sorunu çözeceğiz. Mart ayı sonunda oraya yeniden başlanacak. Hedefimiz. 2017’nin başlarında o civarlarda tamamlayıp taşınmayı düşünüyoruz. Valiliğin temsil yönünü ortaya çıkaran bir bina” ifadelerini kullandı.
Harput’la ilgi projelerini de anlatan Zorluoğlu, şöyle konuştu: “Harput Elazığ’ın ata yurdu. Buranın aslına uygun, tarihine kültürel yapısına uygun bir şekilde inşa edilmesi Elazığ’ın boynunun borcu. Harput tarih ve inanç turizm açısından çok önemli bir merkez. Burası İngilizlerin ya da Fransızların elinde olsaydı en çok ziyaret edilen ve en çok gelir elde edilen mekanlarından biri olurdu. Biz biraz değerlerimizi tanıtamıyoruz. Harput’la alakalı olarak çok güzel şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Birkaç numune başlattık. Bir okuma evi yaptık. 15 gün içerisinde vatandaşın kullanımına açacağız. Valilik olarak oranın kültürel yapısına uygun birkaç tane daha Harput konağı yapacağız. Bunları numune olarak yapıyoruz. Diğer insanlara örnek teşkil etsin diye yapıyoruz. Kalkınma Bakanlığı Elazığ’ı Türkiye’nin 8 cazibe merkezi ilinden biri yaptı. 2015 yılında bu karar alındı. 2016 yılından itibaren proje uygulanmaya başlayacak. Biz de bazı önemli projeleri hazırladık. Kalkınma Bakanlığına gönderdik. Kalkınma Bakanlığı inceledi ve birinci sıraya Harput Cazibe Merkezi projesini koydu.
Bu projeye Kalkınma Bakanlığı ekstra proje verecek.” Vali Zorluoğlu. Uluova sulama projesi ile ilgili olarak da, “Uluova çok önemli bir proje. Proje DSİ tarafından hazırlandı. 1 milyar liralık bir proje. Ben bu projeye inandım. 23 bin hektarlık bir alan sulanacak.
2016 yılı yatırım planına alınıyor. 5 yılda tamamlanacak. 5 sene sonra Uluova. bu bereketli topraklar yeniden suyla buluşacak. Elazığ’ın tarım potansiyeli artmış olacak” şeklinde konuştu.
@Ozel_Hastane kullanıcısından Tweetler |